+40 745 277 540

office@merlinhouse.ro

Csíkmadaras

Csíkmadaras (románul Mădăras, németül Neuhammer in der Tschik) község Romániában Hargita megyében. Közigazgatásilag 2002 áprilisától lett önálló, azelőtt Csíkdánfalva községhez tartozott.

Fekvése

Csíkszeredától 16 km-re északra, Gyergyószentmiklóstól délre 36 km tavolságra fekszik a Hargita-hegség és a Csíki-havasok által körülzárt medencében az Olt folyó mentén.

Nevének eredete

Nevét madarakban gazdag területéről kaphatta, de lehet hogy solymászok faluja volt.

 

Története

1332-ben említik először. A hagyomány szerint a falu eredetileg a Hámorkertben (Fejedelem kertje) települt. Lakói egykor vas és higanybányászattal foglalkoztak, ami fejedelmi monopólium volt. Nyugati határrészét ma is Hámornak, illetve Fejedelem Kertjének nevezik. Lakói szállították a vasércet Hámorra, ahol a vasolvasztást a dánfalviak végezték. A 18. században kifogyott a vas, ekkor a felcsíki fazekasság központja, híres fazekasfalu lett. A 19. század végére azonban ez is eltűnt a faluból. Gazdag termálvízkészletei, kiakanázatlan vas és andezit telepei vannak. 1910-ben 2250 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Felcsíki járásához tartozott.

Időjárás

Csíkmadaras

weather -0.1 °C

Borús

Rólunk mondták

Köszönjük a szeretetteljes vendéglátást, a sok kedvességet, finom tortát. Köszönöttel a Lánybúcsús csapat! 2014.04.05

Kedves Ildikó

Fantasztikus hely! Olyan szeretettel fogadtak először, amikor mentünk, hogy már 5 éve visszajárunk, évente többször is! Felejthetetlen élményekkel gazdagon tértünk- és térünk haza. Látogassatok el Csíkmadarasra!

Bugyinszki Tamásné és Tamás

A székely falu hangulata a fiatalabb generációnak már önmagában is élmény.

Szabó József


                                            Szívünk minden szeretetével köszönjük mindazt, amit tettél értünk. Érezzük a szeretetedet és hálásak vagyunk mindenért. Gábor.

Gábor

ScrollToTop